Kaņepes uzturā
Latvijā
kaņepju audzēšanai ir ļoti sena vēsture – senākās kaņepju sēklas atrastas Talsu
pilskalna 11.-13. gadsimta slāņos, bet, iespējams, ka tās audzētas jau agrāk. Šodien var teikt, ka kaņepe ir nopietns konkurents zivju eļļai. Lasīt vairāk.
Kaņepju sēklās ir aptuveni 30% eļļas, kurā pat līdz 90% - polinepiesātināto taukskābju, kas nepieciešamas normālai organisma funkcionēšanai. Piemēram, Omega 3 un Omega 6 taukskābes mūsu organisms neražo, tāpēc tās jāuzņem ar pārtiku; kaņepju eļļā tās ir ideālā proporcijā 1:3. Šīs taukskābes uzlabo sirds un asinsvadu cirkulāciju, palīdz pazemināt asinsspiedienu un holesterīna līmeni asinīs, dod enerģiju, baro ādu, nagus un matus, samazina iekaisumus, uzturot locītavu veselību. Turklāt kaņepēs ir arī Omega 9 polinepiesātinātā taukskābe, kuras nav zivju eļļā. Viena ēdamkarote augstas kvalitātes aukstā spieduma kaņepju eļļas dienā – tas ir nopietns izaicinājums populārajai zivju eļļai vairāku iemeslu
Ir konstatēts, ka kaņepju aminoskābju bioloģiskā
vērtība nav mazāka par kazas piena aminoskābēm. Pēc šīm īpašībām kaņepes
bioloģiski aktīvās vielas ir tuvas pienam un pārspēj liellopu gaļu. Agrāk
kaņepes sauca par grūslu, tas bija veco vidzemnieku aizdars, kas reizēm
aizpildīja sviesta, biezpiena un tauku vietu. To gatavoja samērā viegli. Podiņā
tika maisītas sēklas, kamēr tās palika brūnas, tad stampāja smalkos miltos.
Sastampātos miltus izsijāja caur smalku sietu, tad iebēra atpakaļ traukā,
pielēja sāls ūdeni un turpināja stampāt, līdz ieguva melnu mīklu. To mēdza
saukt par kaņepju vai vērša sviestu.
Latvijā ir piemirsts, ka kaņepju sēklām ir ne vien
augsta uzturvērtība, bet arī dziednieciskas īpašības. Ērtākais veids ikdienas
lietošanai ir kaņepju proteīns kurā sabalansētas visas neaizstājamās
aminoskābes. To var iejaukt salātos, brokastu putrās, vai jogurtā. Tāpat labi
garšos zaļajos kokteiļos. Proteīna uzturvērtība var atšķirties atkarībā no tā,
kas ražojis, kā pārstrādāts produkts un kur audzis. Protīns var svārstīties no
45,0 līdz 52,0 g, Ogļhidrāti no 16,0 līdz 28,0 g, tauki no 11,0 līdz 14,0 g.
Mūsu senčiem kaņepju sēklas bija viens no galvenajiem olbaltumvielu avotiem
gavēņa laikā gaļas un piena vietā, jo to pārbagātā uzturvērtība jau tad tika
pielīdzināta dzīvnieku izcelsmes produktiem. Lasi vairāk šajā lapā.
Kur pirkt
http://www.adzelviesi.lv/vai
www.chiamind.de
Vācu firmas chiamind
kaņepju proteīns izgatavots no auksti izspiestas kaņepju masas, īpašā veidā
izsijāts un samalts. Šāda apstrāde paaugstina olbaltumvielu saturu sēklās līdz
50 %, kas saglabājas kaņepju pulverī, turklāt saglabājot visas neaizstājamās
aminoskābes organismam viegli asimilējamā formā, kā arī optimālo omega3 un
omega 6 taukskābju proporciju, visas minerālvielas, antioksidantus un
šķiedrvielas. Tāpat šis process nodrošina, ka pulverī nav kaņepju opiātu (THC).
Produkts ir vegāns. Lietošana: pievienojiet proteīnu dzērieniem, kokteiļiem un
svaigi spiestām augļu sulām. Ideāls ar ābolu sulu un banānu kokteilī. Cepot,
25% miltu aizstājiet ar šo pulveri. Ikdienā: 1-2 ēd.k.; sportistiem: 2 tējk.
2-3 reizes dienā (ieteicams pa vienai tējk. 30 min. pirms un pēc treniņa). 100g
satur: Triptofāns
(diennaktī vajadzīgs 1 g) 295,0 mg,
leicīns (4—6 g)1657,0 mg, izoleicīns
(3—4 g) 1119,0 mg, valīns (4 g) 1481,0 mg, treonīns (2—3 g) 771,0 mg, lizīns (3—5 g) 922,0 mg, metionīns (2—4 g)378,0 mg un fenilalanīns (2—4 g)1172,0 mg.
Un pārejās aminoskābes
alanīns 1065,0 mg, arginīns 2917,0 mg, cisteīns 659,0 mg, glutamīns 4178,0 mg,
glicīns 1203,0 mg, histidīns 942,0 mg, prolīns 976,0 mg, serīns 1102,0 mg,
tirozīns 793,0 mg.
Uzturvērtība
1870 kj/ 447 kcal
Proteīni 50,0 g, Ogļhidrāti
26,0 g cukurs 5,0 g, tauki 12,0 g, piesātinātās taukskābes 1,2 g, omega
3 / 2,4 g, omega 6/ 6,6 g, omega 9/
1,9 g, šķiedrvielas 21,0 g, nātrijs 110,0 g, vitamīns E 0,8 g.
Īpaši ieteicamas
sportistiem, veģetāriešiem, vegāniem, grūtniecēm, bērniem un cilvēkiem ar lielu
fizisko slodzi.
Vai raksti man uz e mail ingunapetersonelv@gmail.com
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru