ceturtdiena, 2015. gada 9. jūlijs

LATVIEŠU NACIONĀLAIS AUGS KAŅEPE

Kaņepes uzturā

Latvijā kaņepju audzēšanai ir ļoti sena vēsture – senākās kaņepju sēklas atrastas Talsu pilskalna 11.-13. gadsimta slāņos, bet, iespējams, ka tās audzētas jau agrāk. Šodien var teikt, ka kaņepe ir nopietns konkurents zivju eļļai. Lasīt vairāk.

Kaņepju sēklās ir aptuveni 30% eļļas, kurā pat līdz 90% - polinepiesātināto taukskābju, kas nepieciešamas normālai organisma funkcionēšanai. Piemēram, Omega 3 un Omega 6 taukskābes mūsu organisms neražo, tāpēc tās jāuzņem ar pārtiku; kaņepju eļļā tās ir ideālā proporcijā 1:3. Šīs taukskābes uzlabo sirds un asinsvadu cirkulāciju, palīdz pazemināt asinsspiedienu un holesterīna līmeni asinīs, dod enerģiju, baro ādu, nagus un matus, samazina iekaisumus, uzturot locītavu veselību. Turklāt kaņepēs ir arī Omega 9 polinepiesātinātā taukskābe, kuras nav zivju eļļā. Viena ēdamkarote augstas kvalitātes aukstā spieduma kaņepju eļļas dienā – tas ir nopietns izaicinājums populārajai zivju eļļai vairāku iemeslu dēļ: tas ir augu, ne dzīvnieku valsts produkts, kas mūsdienās daudziem varētu būt nozīmīgi, kā arī to ir iespējams iegūt ekoloģiski tīrāku. Globulīns, ko satur kaņepes, ir vislīdzīgākais cilvēka asins plazmas globulīnam; tas ir vitāli svarīgs imunitātes uzturēšanai un organismā ražo antivielas. Labs magnija un dzelzs avots. Dzelzs apmēram 33 mg, kalcijs 421 mg, kālijs 1888 mg, magnijs 449 mg 100 gr. kaņepju pulvera. Turklāt kaņepju eļļā ir arī fitīns, kas uzlabo asins sastāvu, piešķir kauliem cietību un izturību, normalizē nervu sistēmas darbību, sedz fosfora savienojumu iztrūkumu. Kaņepju sēklas ir lielisks organisma attīrīšanas līdzeklis. Kaņepes satur līdz pat 30% šķiedrvielu, kas palīdz uzsūkties taukiem un cukuram. Ļoti labi palīdz regulēt ķermeņa svaru.

Ir konstatēts, ka kaņepju aminoskābju bioloģiskā vērtība nav mazāka par kazas piena aminoskābēm. Pēc šīm īpašībām kaņepes bioloģiski aktīvās vielas ir tuvas pienam un pārspēj liellopu gaļu. Agrāk kaņepes sauca par grūslu, tas bija veco vidzemnieku aizdars, kas reizēm aizpildīja sviesta, biezpiena un tauku vietu. To gatavoja samērā viegli. Podiņā tika maisītas sēklas, kamēr tās palika brūnas, tad stampāja smalkos miltos. Sastampātos miltus izsijāja caur smalku sietu, tad iebēra atpakaļ traukā, pielēja sāls ūdeni un turpināja stampāt, līdz ieguva melnu mīklu. To mēdza saukt par kaņepju vai vērša sviestu.
Latvijā ir piemirsts, ka kaņepju sēklām ir ne vien augsta uzturvērtība, bet arī dziednieciskas īpašības. Ērtākais veids ikdienas lietošanai ir kaņepju proteīns kurā sabalansētas visas neaizstājamās aminoskābes. To var iejaukt salātos, brokastu putrās, vai jogurtā. Tāpat labi garšos zaļajos kokteiļos. Proteīna uzturvērtība var atšķirties atkarībā no tā, kas ražojis, kā pārstrādāts produkts un kur audzis. Protīns var svārstīties no 45,0 līdz 52,0 g, Ogļhidrāti no 16,0 līdz 28,0 g, tauki no 11,0 līdz 14,0 g. 
Mūsu senčiem kaņepju sēklas bija viens no galvenajiem olbaltumvielu avotiem gavēņa laikā gaļas un piena vietā, jo to pārbagātā uzturvērtība jau tad tika pielīdzināta dzīvnieku izcelsmes produktiem. Lasi vairāk šajā lapā.

Kur pirkt 

http://www.adzelviesi.lv/


vai

www.chiamind.de


Vācu firmas chiamind kaņepju proteīns izgatavots no auksti izspiestas kaņepju masas, īpašā veidā izsijāts un samalts. Šāda apstrāde paaugstina olbaltumvielu saturu sēklās līdz 50 %, kas saglabājas kaņepju pulverī, turklāt saglabājot visas neaizstājamās aminoskābes organismam viegli asimilējamā formā, kā arī optimālo omega3 un omega 6 taukskābju proporciju, visas minerālvielas, antioksidantus un šķiedrvielas. Tāpat šis process nodrošina, ka pulverī nav kaņepju opiātu (THC). Produkts ir vegāns. Lietošana: pievienojiet proteīnu dzērieniem, kokteiļiem un svaigi spiestām augļu sulām. Ideāls ar ābolu sulu un banānu kokteilī. Cepot, 25% miltu aizstājiet ar šo pulveri. Ikdienā: 1-2 ēd.k.; sportistiem: 2 tējk. 2-3 reizes dienā (ieteicams pa vienai tējk. 30 min. pirms un pēc treniņa). 100g satur: Triptofāns (diennaktī vajadzīgs 1 g) 295,0 mg, leicīns (4—6 g)1657,0 mg, izoleicīns (3—4 g) 1119,0 mg, valīns (4 g) 1481,0 mg, treonīns (2—3 g) 771,0 mg, lizīns (3—5 g) 922,0 mg, metionīns (2—4 g)378,0 mg un fenilalanīns (2—4 g)1172,0 mg.
Un pārejās aminoskābes alanīns 1065,0 mg, arginīns 2917,0 mg, cisteīns 659,0 mg, glutamīns 4178,0 mg, glicīns 1203,0 mg, histidīns 942,0 mg, prolīns 976,0 mg, serīns 1102,0 mg, tirozīns 793,0 mg.
Uzturvērtība
1870 kj/ 447 kcal
Proteīni 50,0 g, Ogļhidrāti 26,0 g cukurs 5,0 g, tauki 12,0 g, piesātinātās taukskābes 1,2 g, omega 3  / 2,4 g, omega 6/ 6,6 g, omega 9/ 1,9 g, šķiedrvielas 21,0 g, nātrijs 110,0 g, vitamīns E 0,8 g.

Īpaši ieteicamas sportistiem, veģetāriešiem, vegāniem, grūtniecēm, bērniem un cilvēkiem ar lielu fizisko slodzi.
Vai raksti man uz e mail ingunapetersonelv@gmail.com

Nav komentāru: